För en tid sedan kontaktades jag av inspirerande Alexandra Andersson
som har startat Sveriges första och enda podcast om kvinnliga fotografer. Jag fick äran att vara med och vi hade ett långt och intressant samtal om könsroller i fotografin, varför kvinnliga fotografer sällan lyfts i historien och mycket mer.

Lyssna här:
https://soundcloud.com/user-65069094
 

Läs hela inlägget »

I dagarna publicerade tidningen RES ett nio sidor långt reportage från Madagaskar som jag och Maria gjorde för drygt ett år sedan. Det är ytterst sällan som jag blir nöjd med ett jobb men den här gången blev det riktigt fint. Text, bild, layout och tryck stämde. Man får glädjas när det sker.
I går tog mina vikariat på SR och SVT slut och livet som frilansare tar vid. Kommer att sakna alla fina kollegor men kan förhoppningsvis återse dem snart igen.
I kväll är det dags att packa väskan inför en kort tripp till Portugal.
Jag och Maria ska ägna ett par dagar åt att grotta ner oss i deras narkotikapolitik. Blir ett långt reportage i Situation Stockholms decembernummer. Efter det väntar lite vila och planering inför nästa resa som går runt Victoriasjön. What have I done to deserve this jobb? Lycka...

Läs hela inlägget »

Idag fick jag byta roller på radion och vara den som blev intervjuad och fotograferad i stället. Kändes ovant och något genant. Återupprepar mig en hel del men förhoppningsvis säger jag vettiga saker också. Hoppas mina tips kan vara någon till hjälp. Here it comes: 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6546816

Läs hela inlägget »

Är väldigt glad över att jag fick äran att fotografera Ilon Wikland som illustrerat de flesta av Astrid Lindgrens böcker. Artikeln är för finska YLE och kommer att publiceras under hösten. Att träffa en så oehört begåvad illustratör som betytt mycket för barnlitteraturen kändes lite extra. När jag föreslog en av mina bildidéer tittade hon skeptiskt på mig och frågade om väggfärgen verkligen passade hennes laxrosa klänning. Hon vet vad hon gör den kvinnan och förmodligen hade hon rätt i mitt tveksamma färgval. Vad hon tycker om bilderna vet jag inte men jag tror att jag lyckades fånga delar av hennes själ. Åtminstone så som jag uppfattade henne, som en viljestark, intelligent kvinna med stor integritet, avvaktande och samtidigt sensibel. 

 

Läs hela inlägget »

För ett par veckor sedan vandrade min utställning om min pappa vidare till NevaBooks i Rimforsa. Jag fick en fin liten recension från Corren även om jag vet att projektet egentligen inte håller måttet. Boken och utställningen var en kärleksförklaring till min far. Jag ville ge boken till honom i 70-årspresent och den här gången fick kvaliteten ge vika för att han skulle hinna få den i tid.

Det har varit ett väldigt turbulent och händelserikt år på många plan och för ett par veckor sedan fick jag känna på vad det faktiskt innebär att vara på väg in i den berömda väggen. Under en period har hjärnan varit så överlastad att minnet en dag gav vika. Jag hittade inte hem, mindes inte längre var jag bodde. Det var en rätt skrämmande upplevelse. Just där och då fattade jag beslutet att en sak måste bort i mitt liv. Att ge upp saker är band det svåraste som finns. Jag avskyr att inte slutföra saker, men målmedvetenheten kan ibland vara en djävul på axeln. När beslutet var fattat kändes det som ett helt berg försvann från mina axlar. 

I min lilla idébok har jag börjat plita ner tankar om ett nytt fotoprojekt. Det ska tyvärr väldigt mycket till för att jag ska beröras av bilder idag, särskilt mina egna. Ibland funderar jag över varför jag håller på. Hårddisken är full av tiotusentals bilder, och ändå har jag endast lyckats ta tre, kanske max fem bilder som har det där lilla extra och som jag verkligen vet är bra. Ett av målen med det kommande fotoprojektet är att överraska mig själv. Bilderna ska kännas ända in i benmärgen och jag tänker inte ge mig förren det blir precis så bra som jag vill att det ska bli. Hur det ska gå till vet i tusan.


 

Läs hela inlägget »

I februari åkte jag och Esther Flores-Sedman till Bangladesh där vi på nära håll bevittnade hur klimatförändringarna drabbar den fattigaste befolkningen allra hårdast. På söndag visar Röda korset ett bildspel som jag gjort med berättelser från några av de människor som vi träffade och som tvingats fly undan klimatet. 

Läs hela inlägget »

I hela mitt liv har jag drömt om att åka Transibiriska järnvägen. Nu har jag gjort det. Jag vet inte riktigt vad jag hade för förväntningar innan resan, men det var en annorlunda upplevelse. Tågen var enkla, hytterna små. Ibland delade vi hytt med andra, ibland hade vi vår egen tvåbäddshytt. Vi träffade människor från världens alla hörn, alla med olika drömmar men med en sak gemensamt. Vi älskade alla att resa. Tåget från Moskva till Irkutsk i östra Sibirien tog fyra dygn. Där stannade vi till ett par dagar vid Bajkalsjön innan vi for vidare till Mongoliet. I Mongoliet bodde vi i naturreservatet Gun Galuut och red häst ute på stäppen innan vi satte oss på tåget vidare mot Peking. Sista rutten träffade vi den här fantastiska kvinnan på bilden, Gabi Tovagyl. Hon arbetade i restaurangvagnen på tåget och kokade soppa på en liten platta mellan vagnarna. Hon slet som ett djur men var glad över att ha ett arbete. Jag mejlade ett par bilder till henne och jag tror hon blev glad över att någon uppmärksammat hur hon slet. En varm och fin kvinna som jag hoppas återse någon dag

Läs hela inlägget »

Sommaren närmar sig sitt slut med stormsteg, men det har inte varit mycket till sol. Det bekommer mig inte så mycket, då jag jobbar på SVT som bildredaktör under juli och ändå inte skulle hinna njuta av solen. Som liten var sommaren - åtminstone för mig - en frizon från skolans inrutade vardag och fantasilösa korridorer. Idag får jag inte långre ångest över att sommaren går mot sitt slut. I stället känner jag förväntan inför höstens nytag och planering av nya resor och projekt. I augusti ska jag ha ett möte med Diakonia om en eventuell utställning med mina bilder och Esthers filmer från Bangladesh. Bilden föreställer en av familjerna vi träffade och som drabbats hårt av cyklonen Aila och klimatförändringarna. Diakonia driver en stor kampanj för klimaträttvisa och förhoppningsvis blir det även en utställning om klimatföränringarnas stora inverkan på den fattiga befolkningen i Bangladesh. Det är de rika länderna som historiskt sett står för de största utsläppen av koldioxid och växthusgaser. Men det är i de fattiga länderna som konsekvenserna är som störst. Jag hoppas att världens ledare tar sitt ansvar och kommer fram till ett rättvist klimatavtal. Kanske kan en utställning om klimatsituationen i Bangladesh bidra till påverkansarbetet som Diakonia driver. Här kan du skriva under en namninsamling för att driva på politikerna att agera för klimaträttvisa i världen. http://actclimate.org/sv/

 

Läs hela inlägget »

Long time, no see! I veckan plåtade jag Hiphop-sångerskan Linda Pira i hennes uppväxtmiljö Hässelby Strand. Bilden blir omslag till kommande nummer av Situation Stockholm som kommer ut i slutet av juli.
Jag har aldrig varit ett fan av Hiphop förrän den nya vågen av kvinnliga Hiphop-artister tog fart. Artister som Linda Pira, Silvana Imam, Kumba, Cleo, Kristin Amparo med fler har kommit stort de senaste åren. Tuffa brudar som tar för sig i en tidigare väldigt mansdominerad musikgenre.

Linda Pira berättade om sin uppväxt och om en vuxenvärld som svek när hon behövde som mest uppbackning. Idag har hon tagit revanch och visat att det går att bli framgångsrik trots att ingen tycks tro på en. Läs om Linda Pira i kommande nummer av Situation Stockholm! 

Läs hela inlägget »
Tags: nyheter
Dance for all. Dance for all.

De senaste sju veckorna har jag upplevt så mycket att det räcker och blir över för ett år. Det är svårt att sammanfatta men jag gör ett försök:

Bangladesh, 
klimatflyktingar, saltad jord, cykloner, bengaliska tigrar, varma leenden, getter, betande kor böneutrop, luskam, sockrat kaffe, ris i mängder, kolrabbi, kikärtor, lokala fiskar, en kvarglömd filmkamera, utlåst på balkongen, dammlager på huden, svart snor, en borttappad resväska, människor som drabbas hårt av klimatförändringarna, tacksamhet, trötthet som en molande dimma, flodbåt, flygplan, rischa.

Sydafrika och Madagaskar,
cassavalöv, havskräftor, rök av småflis, terrakottafärgad jord, monsunregn, lemurer, kamelonter, regnskog, chili, vanilj, ris, nejlikor, tjudrade kor, sjärnhimmel, nakenbad, fattigdom, kåkstäder, förändring, engagemang, hopp, värme, hiphopp, jazz, sol, pingviner, berättelser, starka reportage, tusentals bilder, minnen för livet.
 

Läs hela inlägget »