Våldtäktscenter

I våras åkte jag och Maria Hagström på en reportageresa till Brasilien och Bolivia. Ett av reportagen handlade om ett våldtäktscenter i Cochabamba i Bolivia. Det sägs att ungefär 1 av fem flickor våldtagits i Bolivia, ofta av någon familjemedlem eller av någon nära släkting. På Brisa center tar de emot barn som blivit utsatta för våldtäkt och hjälper dem med psykologisk och juridisk hjälp. De gör ett otroligt fint arbete på centret och trots de traumatiska upplevelserna som barnen gått igenom, fanns det en positiv atmosfär där. Minns när några av flickorna dansade i ett av rummen och försökte lära mig och Maria olika dansmoves. De skrattade gott åt våra försök och vi gjorde vårt bästa för att hänga med i rörelserna.
Juristerna och advokaterna på centret åstadkommer så sakta förändringar i landet och fungerar som en helande länk till de familjer som utsatts för sexualbrotten. Kvinnan på bilden som jag tyvärr inte minns namnet på just nu utsattes för en våldtäkt men träffade senare en man som hon verkade lycklig med. Kvinnan gjorde ett starkt intryck på mig med sin öppenhet och värme som hon utstrålade trots de svåra upplevelserna i bagaget. 

Kommentera gärna: