PLANKET

Den 30:e augusti är det dags för den årliga fotoutställningen Planket i Lilla Mejtens gränd i Stockholm. Jag är en av årets 31 inbjudna fotografer och årets tema är Angelägenheter. Jag kommer att visa bilder från ett reportage som jag och journalisten Maria Hagström gjorde i Bolivia nu i våras. Reportaget handlar om Emiliana Laura (på bilden intill) och hantverksföreningen Association de Mujeres Artesanas. En hantverks-
förening för kvinnor som startades av Emiliana till följd av klimat-
förändringarna.

Emiliana är uppvuxen i nationalparken Sajama, döpt efter glaciären med samma namn. Hon upptäckte att glaciären förlorade delar av sitt snötäcke varje år och att betesmarkerna torkade ut allt mer och gjorde kvalitén på lamornas ull allt sämre. Produktionen och inkomsterna minskade och ekosystemet rubbades. För att hantera klimatomställningarna och handskas med bristen på vatten startade hon därför hantverkarföreningen som gjorde det möjligt för kvinnorna att sälja sina produkter i nationalparken. Med hjälp av organisationerna Diakonia och Agua Sustentable har även ett projekt startats där kvinnor från olika klimatzoner träffas för att få veta mer om klimatförändringarna, vad de kan göra och byta erfarenheter med varandra. 

Emiliana är en av de mest inspirerande kvinnor jag träffat och projektet en mycket viktig del i arbetet mot klimatförändringarna och kvinnors rätt till självständighet och egen försörjning. Tanken är att besöka Bolivia igen och följa kvinnorna i deras arbete i landets olika klimatzoner. Problemet är som vanligt finansieringen av reportaget då vi kommer att behöva åka dit många gånger, men jag och Maria har bestämt oss för att det helt enkelt måste gå. På ett eller annat sätt löser det sig alltid och kvinnornas arbete är så pass viktigt att vi inte kan låta bli att följa det. Välkommen att se ett smakprov från reportaget på Planket den 30:e augusti, ett längre reportage om projektet kommer även att publiceras i tidningen RE:public till hösten, och i tidningen Diakonia under vintern.

Kommentera gärna: